Hielspoor klachten
Behandelingen

Mogelijke behandelingen bij hielspoor klachten

Hielspoor: een veel voorkomende klacht aan de voeten als gevolg van overbelasting. We spreken over ‘hielspoor’ op het moment dat de peesplaat overbelast of verkalkt is. Het gevolg is een scherpe stekende pijn aan de onderzijde van de voeten. De overbelasting kan indien niet goed behandeld overgaan in een ontsteking. De medische naam voor Hielspoor is fasciitis plantaris (peesplaatontsteking). Wanneer er een röntgenfoto wordt gemaakt kan de verkalking worden waargenomen in de vorm van een haakje aan het hielbeen.

De klachten die men ervaart komen vaak voor op het moment dat de voet in rust is geweest. Vaak is de pijn s ’ochtends direct na het opstaan of na lange tijd zitten het hevigste. De stekende pijn gaat tijdens het bewegen over in een “doffe” pijn. In sommige gevallen beperken de klachten zich niet tot de onderzijde van de voet maar voelt de binnen en/of buitenzijde van de voet ook pijnlijk aan.

Behandeling hielspoor

Het belangrijkste wat u kunt doen om de hielspoor klachten te verminderen is het nemen van rust. De klachten komen immers voort uit overbelasting. Naast de rust zijn er ook enkele behandelmethodes en hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om de hielspoor klachten te verminderen en zelf te verhelpen.

Het juiste schoeisel

Schoenen met een stevige zool en veel steun helpen over het algemeen bij het verminderen van de klachten en de overbelasting.

Afwijkend looppatroon aanpassen

Het kan goed zijn dat de overbelasting voortkomt uit het feit dat u looppatroon afwijkend is. Dit is te verhelpen door een podotherapeut die podotherapeutische zolen voor u maakt. Deze zolen zorgen voor een optimale drukverdeling tijdens het lopen waardoor de belasting afneemt.

Taping

Door de voeten op de juiste wijze in te tapen kan voorkomen worden dat de peesplaat niet al te ver kan oprekken. Op deze wijze wordt voorkomen dat de peesplaat-aanhechting aan de hiel (verder) overbelast wordt. Tape dient altijd door een professional geplaatst te worden om verergering te voorkomen.

Naast de klassieke taping methodes bestaat er ook medical of kynesio tape. Deze tape wordt opgerekt tijdens het aanbrengen waardoor er een soort van spanning ontstaat. Door deze techniek wordt de doorbloeding van bepaalde oppervlaktes gestimuleerd wat een snellere genezing tot gevolgd heeft.

Taping wordt vaak gebruikt in combinatie met andere behandelmethodes. Vaak aangebracht door een specialist zoals een podotherapeut of fysiotherapeut.

Spalk of brace

Vaak wordt er een brace of spalk gebruikt om de druk van de peesplaat zo veel mogelijk te verminderen. Dit gebeurt doordat de brace de voet in een neutrale houding dwingt. Vaak wordt een nachtspalk gekozen.

Fysiotherapie

Een fysiotherapeut kan door diverse rek- en stretchoefeningen te combineren met  massages de klachten laten afnemen.

Advies

Ga bij aanhoudende klachten die kunnen duiden op hielspoor altijd naar een specialist zoals een podotherapeut. Bespreek de klachten en de juiste behandelwijze. En u bent vaak snel van uw klachten af.