Zorg

Korte geschiedenis medische handschoenen

Voordat nitril onderzoekshandschoenen werden uitgevonden, hadden artsen en verpleegsters geen beschermende bedekking voor hun handen. Wegwerphandschoenen begonnen met de visie van een man om zijn vrouw te helpen voorkomen dat haar handen huiduitslag kregen tijdens een operatie.

In 1889 merkte Dr. William Steward Halstead op dat zijn verpleegster, en latere vrouw, Caroline Hampton, uitslag kreeg van de chemicaliën die ze hanteerde. Halstead zocht een oplossing en nam contact op met Goodyear Rubber Co., die rubberen handschoenen voor haar handen maakte. Dit was zo’n succes dat uiteindelijk zijn hele chirurgische staf handschoenen droeg tijdens operaties.

Latex handschoenen

In 1992, toen hiv toenam, werden werkgevers verplicht om persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder wegwerphandschoenen, aan werknemers te verstrekken om huidcontact met lichaamsvloeistoffen te vermijden. Op dat moment waren latex handschoenen de belangrijkste beschikbare wegwerphandschoen. 

Latex handschoenen boden een natuurlijke pasvorm en gevoel. Naarmate het gebruik toenam, nam ook de vraag toe en stegen de prijzen. Naarmate de prijzen stegen, groeide de behoefte aan een goedkoper alternatief, wat leidde tot de creatie van vinyl handschoenen. Hoewel dit een goedkoper alternatief was, werden de pasvorm en grip aangetast.

Nitril handschoenen

Halverwege de jaren negentig werd het gebruik van wegwerphandschoenen een veelgebruikt element in een steeds grotere verscheidenheid aan dagelijkse toepassingen. Een van de grootste problemen was echter dat geen enkele handschoen op de markt compatibel was met producten op basis van aardolie. Om dit aan te pakken, werd een synthetisch materiaal geïntroduceerd met een sterkere algehele chemische weerstand, dat bestand is tegen producten op basis van aardolie.

Afgeleid van acrylonitril- en butadieen monomeren, werd dit nieuwe materiaal nitril handschoenen voor eenmalig gebruik. Ze losten niet alleen de behoefte aan hogere chemische bescherming en weerstand op, de handschoenen waren ook perfect voor mensen met latexallergieën. Over het algemeen waren nitril handschoenen zeer lekbestendig, latexvrij en boden ze een goede pasvorm.

Concurreren met latex onderzoekshandschoenen 

Nitril onderzoekshandschoenen werden ontwikkeld door Best Manufacturing (nu Showa Best), die de eerste zachte nitril handschoen ontwikkelde. Latere introducties van andere fabrikanten omvatten premium producten die gericht waren op het oplossen van specifieke problemen zoals chemische resistentie of latexallergie.

Tegenwoordig is het nut van nitril handschoenen uitgebreid naar veel industrieën. Zijn populariteit is gegroeid tot buiten de medische markten en omvat nu industriële markten zoals de auto-industrie, chemie, veiligheid en productie. Onlangs is de aandacht verbreed naar het vervangen van onderzoekshandschoenen van natuurrubber latex voor veilige hantering en bescherming in voedselverwerking, voedselservice, schoonmaak en sanitaire toepassingen.

Voordelen van nitril handschoenen:

Gebruikers van nitril onderzoekshandschoenen hebben niet altijd controle over de omgeving waarin ze zullen worden gebruikt, dus het kiezen van de juiste medische handschoenen voor de taak is essentieel. Vanuit het oogpunt van comfort wordt nitril snel zacht op de huid om de meest comfortabele ervaring te bieden, zelfs wanneer de handschoen voor langere tijd wordt gebruikt. Nauwsluitend nitril zorgt voor een verbeterde tactiliteit, vooral met micro geruwde vingertoppen. De textuur van de handschoen zal ofwel de oppervlaktewrijving verminderen of de grip verbeteren.