Zorg

Snel weer op de been na een blessure

Een blessure is erg vervelend, maar komt helaas vaak voor onder sporters. Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb je voor de wedstrijd je spieren niet goed opgewarmd of heb je je onvoldoende voorbereid. Ook kunnen onjuiste trainingsmethoden, slecht materiaal of schoeisel leiden tot vervelende blessures. Daarnaast zijn er nog de vervelende acute blessures, wat vaak met pure pech te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een vervelende botsing, klap, val of verkeerde beweging. 

Blessures behandelen

Wanneer je een blessure hebt opgelopen, ontstaat er vaak eerst een zwelling of kneuzing. Bij overbelasting is de pees geïrriteerd. In elk geval zal rust de eerste oplossing bieden, maar na een gedwongen rustperiode wil je wel weer aan de slag. Er wordt dan vaak aangeraden om rustig op te bouwen, maar hoe doe je dat? Met behulp van een fysio kun je hiermee aan de slag. Daarnaast kan de fysio je blessure behandelen door middel van massage en andere losmaak oefeningen. Ook weet hij je exact te vertellen welke oefeningen je kunt doen om je spieren weer aan te sterken. Fysio’s vind je in het hele land. Bij de fysio in Assen kun je bijvoorbeeld terecht voor sportblessures bij de gespecialiseerde sportfysiotherapeut. Hij begrijpt als geen ander dat je weer snel wilt sporten.

Het voorkomen van blessures

De meeste blessures komen voort uit een verkeerde training voorafgaand aan de wedstrijd, een slechte conditie of verkeerd materiaal. Er zijn dan ook verschillende manieren om blessures in de toekomst te voorkomen:

  1. Maak gebruik van goed materiaal en schoeisel. Te kleine schoenen of te grote schoenen, kunnen echt funest zijn. Je neemt bijvoorbeeld een aangepast looppatroon aan waarbij je andere spieren dan normaal gebruikt en deze spieren en pezen raken geïrriteerd. Door goede schoenen aan te meten voordat je gaat sporten, kan dit voorkomen worden.
  2. Een goede warming-up. Door je spieren goed op te warmen voorafgaand aan het sporten, kun je ernstige blessures voor zijn. Een warming up van ongeveer tien minuten zorgt al voor een goede doorbloeding van de spieren en bereidt de spieren en gewrichten voor op de te leveren inspanning.
  3. Neem oude blessures serieus. Zeker wanneer je na een blessure de trainingen weer op gaat pakken, kan sporttape of een sportbrace net even voor wat meer stevigheid zorgen. En voel je de oude blessure opspelen, forceer het dan niet.

Met deze tips moet het zeker lukken om blessures te voorkomen, maar een garantie is het natuurlijk niet. Een vervelende val, een verkeerde beweging of een ongelukkig duel kan altijd op de loer liggen.