Hiv symptonen
Tips

Zo herken je hiv: symptomen

Hiv is de afkorting voor Human Immunodeficiency Virus. De vertaling hiervan is een menselijk virus dat de afweer afbreekt. Wist je dat hiv ook in Nederland nog behoorlijk wat voorkomt? Er leven in Nederland ongeveer 23.000 mensen met hiv. In deze blog vertellen we je alles over de symptomen van hiv.

Eerste symptomen

De eerste symptomen van hiv lijken op een griepje. De meest voorkomende klachten zijn uitslag op het lichaam, koorts, keelpijn en hoofdpijn. Minder vaak voorkomende hiv symptomen zijn vermoeidheid, gezwollen lymfeklieren, zweren in de mond of bij de geslachtsorganen, spierpijn, nachtelijk zweten, misselijkheid en braken. Deze klachten duren meestal 1 tot 2 weken en verdwijnen daarna weer. Ook zijn er mensen met helemaal geen symptomen, dit maakt de infectie erg lastig te herkennen. In de tussentijd kan je wel andere mensen besmetten, zonder dat je het zelf door hebt.

Fase 2 & 3

Na de fase met de eerste symptomen kan hiv maanden of jaren geen symptomen veroorzaken. Wel groeit het virus en verzwakt daarmee het lichaam. Je afweer wordt steeds slechter, wat dan later weer voor klachten kan zorgen. Denk aan bijvoorbeeld diarree die niet overgaat, gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid.

Fase 4: overgang hiv naar aids

In de laatste fase gaat hiv over naar aids. Je krijgt dan last van zogenaamde opportunistische infecties. Dit zijn infecties die het lichaam normaal zelf zonder problemen kan bestrijden, maar die bij mensen met aids schadelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan symptomen zoals misselijkheid, overgeven, aanhoudende diarree, chronische vermoeidheid, snel gewichtsverlies, koorts, huiduitslag, zwellingen en neurologische aandoeningen. De overgang van hiv naar aids is erg verschillend per persoon: bij de een kan dit 2 jaar duren, bij de ander 10 jaar.

Hoe loop je hiv op?

Naast het herkennen van de symptomen van hiv, is het natuurlijk ook erg belangrijk om te weten hoe je hiv in de eerste plaats oploopt. In Nederland wordt hiv in 95% van de gevallen overgedragen door onveilige seksueel contact. In de overige gevallen komt hiv door gebruikte naalden, bloedtransfusie of als baby van een hiv-positieve moeder.