Wat te Doen bij een Onregelmatige Eisprong?
Een regelmatige eisprong is erg fijn, vooral als je probeert om zwanger te worden. Helaas is een regelmatige eisprong een luxe die niet iedereen ervaart, er zijn veel mensen die soms een onregelmatige eisprong hebben. Maar wat veroorzaakt deze onregelmatigheid? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je eraan doen?
Wat is een onregelmatige eisprong?
De eisprong komt één keer per cyclus voor. De eisprong vindt meestal plaats ongeveer halverwege de cyclus. Bij mensen met een onregelmatige eisprong is dit echter niet het geval. De eisprong kan eerder plaatsvinden, later, of zelfs helemaal wegblijven. Als de eisprong helemaal wegblijft heet die anovulatie. Dit kan één keer gebeuren, maar het kan ook vaker voorkomen.
Wat veroorzaakt een onregelmatige eisprong
Een onregelmatige eisprong kan verschillende oorzaken hebben, zoals:
- Hormoonschommelingen: De eisprong wordt gereguleerd door de hormonen oestrogeen, FSH en LH. Als er een disbalans in deze hormonen is, bijvoorbeeld door de aandoening polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), kan de eisprong verstoord worden.
- Stress: Hoge stressniveaus kunnen leiden tot veranderingen in de hormonen, wat invloed kan hebben op de cyclus.
- Gezondheid: Ondergewicht, overgewicht, of een extreem dieet kunnen de hormoonbalans verstoren. Ook medische aandoeningen zoals schildklierproblemen of diabetes kunnen indirect invloed hebben op de eisprong.
Wat Kun Je Eraan Doen?
Een aantal oplossingen voor bovengenoemde oorzaken van een onregelmatige eisprong:
- Leef gezond: Probeer een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap in je routine op te nemen. Zo ondersteun je de hormonale balans.
- Stressmanagement: Technieken zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen stress te verlagen.
- Raadpleeg een Arts: Bij aanhoudende onregelmatigheden kan een arts mogelijk een behandeling voorstellen. Dit kan variëren van hormoontherapie tot medicatie om de eisprong te stimuleren.