Omgaan ziekte van Parkinson
Tips

Tips voor het omgaan met de ziekte van Parkinson

Heb jij een dierbare in jouw omgeving die de ziekte van Parkinson heeft? Of heb jijzelf de ziekte? Dan kan het zo zijn dat je het moeilijk vindt om op de juiste manier om te gaan met de ziekte. Hier zijn vier tips die je kunnen helpen met het omgaan van de ziekte van Parkinson. 

Accepteer niet alle gevolgen maar wel de ziekte

Veel mensen zullen in eerste instantie boos zijn op de ziekte. Dit kan echter tot een eindeloze frustratie leiden aangezien de ziekte geen persoon of ding is. Daarom kun je je beter focussen op de gevolgen van de ziekte. Wat kun je doen om die gevolgen te omzeilen? Als je bijvoorbeeld niet meer leesbaar kunt schrijven, zoek dan een andere manier waardoor je kunt blijven communiceren. 

Voorkom ‘vuile’ taal

Schoon taalgebruik is super belangrijk. Je onderbewuste reageert namelijk meteen op taal en neemt het heel letterlijk. Er zijn een aantal manieren waardoor jij je taalgebruik schoon kan houden. Vermijd bijvoorbeeld ziekmakende taal zoals ‘ik word doodziek’. Daarnaast kun je de zinnen positief houden in plaats van negatief. 

Begrijp dat niet iedereen je snapt

Als iemand geen ziekte heeft zoals die van jou, dan zullen ze het nooit volkomen begrijpen. Daarnaast zullen veel mensen de specifieke symptomen van Parkinson niet herkennen. Stijfheid en traagheid zullen dus niet altijd worden begrepen. Probeer daarom goed uit te leggen aan die persoon wat er aan de hand is en welke symptomen er zich voor doen. 

Stel aan iedereen de juiste vragen

Zorg ervoor dat jij de juiste vragen stelt aan je arts, mantelzorgers, familie en vrienden. Zo voorkom je onduidelijkheid bij jezelf en bij anderen. Denk ook zeker niet dat je te veel vragen stelt. Vooral artsen en mantelzorgers zijn er voor je om alle vragen te beantwoorden over de ziekte van Parkinson.