Burn-out symptomen
Mentaal

Symptomen van een burn-out

Iedereen heeft weleens last van stress. Als je daar niks mee doet dan kan je daar een burn-out aan overhouden. Daarom moet je de symptomen tijdig herkennen zodat je kunt ingrijpen. Als je niets doet dan kun je helemaal opgebrand raken waardoor je er emotioneel en lichamelijk onder gaat lijden. Hierbij dus de symptomen waar je op moet letten.

Geen energie

Als je beginnende stress hebt dan merk je wel dat je vaak geen zin meer hebt om dingen te doen. Dat komt ook doordat je geen energie hebt. Alles lijkt dan vaak zinloos waardoor je na je dagelijkse verplichtingen vaak lusteloos op de bank ligt. Je hebt dan geen energie meer voor de leuke dingen. Dit vaak een beginnende burn-out.

Geen slaap

Doordat je geen energie hebt zou je denken dat je snel en diep kunt slapen. Maar dat is helemaal niet zo. Doordat je ook continu piekert kun je niet in slaap vallen. De druk wordt je te veel. Doordat het gepieker continu heel de dag doorgaat word je steeds vermoeiender. Zo eindig je uiteindelijk met een slaapgebrek. Uiteindelijk heb je jezelf helemaal uitgeput waardoor je een grote kans op een burn-out hebt.

Lichamelijke conditie

Doordat je uitgeput raakt gaat je lichamelijke conditie er ook op achteruit. Je krijgt namelijk een lage lichamelijke weerstand. Dat komt door het slechte slapen, eten en het te hard werken. Dat geeft uiteindelijk een tegenslag op je lichamelijke conditie. Vervolgens ben je ook vaker ziek en heb je last van verschillende symptomen. Vaak is het dan verstandig om naar de dokter te gaan.

Irritatie en onzekerheid

Doordat je zo ingespannen bezig bent met je werk kan een aanleiding zijn tot het overgevoelig en irriteert gedragen. Het sneller boos worden om kleine dingen zijn daar al symptomen van. Verder ga je ook minder interesse tonen in alles wat er om je heen gebeurt. Je bent negatief over alles wat je doet waardoor je eigenwaarde daalt.

Hoe kom je er vanaf?

Al deze symptomen wijzen op een burn-out. Het is belangrijk om daar wat aan te doen. Zo kun je met een specialist zoals de burn-out coach in Tilburg gaan praten. Je wordt geholpen en er wordt besproken hoe je het beste met de burn-out kunt omgaan. Zo kun je straks weer zorgeloos leven.