Paardentherapie
Mentaal

Paardencoaching

Paardencoaching is een manier van coaching dat je steeds vaker hoort. Maar wat is paardencoaching precies? En waar kan het bij helpen? In deze blog gaan wij hier verder op in.

Waarom paarden?

Het paard is van nature een kuddedier en in het wild afhankelijk van elkaar om te kunnen overleven. Door dat groepsverband merken paarden het als er iemand stress heeft of ergens mee zit. Op het moment dat een paard dit merkt, zal het dier extra aandacht aan zijn groepsgenoot geven. Tijdens de paardencoaching gebeurd hetzelfde zodra het dier merkt dat er iets aan de hand is met jou. Paarden zijn non-verbale dieren en letten tijdens de coaching dan ook vooral op jouw non-verbale houding om in te kunnen schatten wie je bent. Coachen met een paard heeft als groot voordeel dat deze dieren oordeel noch mening hebben, zij zullen je zien zoals je bent.

Goed om te weten dat je tijdens de coaching niet zult rijden op het paard, maar dat je bij het paard in de bak of weide bent en op die manier in contact komt. Je hoeft dus niet te kunnen paardrijden.

Verschillende niveaus

De paardencoaching wordt gegeven op verschillende niveaus:

  • Gedrag | Soms hebben wij zelf niet door hoe wij in bepaalde situaties reageren. Door de paardencoaching kun je hier inzicht in krijgen, zodat je op deze punten kunt veranderen.
  • Capaciteit | Mensen zeggen over veel situaties op voorhand al dat zij iets niet kunnen. De coaching met het paard zal laten zien dat je veel meer kunt dan dat je in eerste instantie denkt.
  • Overtuiging | Het paard zal je laten inzien dat je meer in jezelf moet geloven.
  • Identiteit | Iedereen heeft verschillende rollen. Op het werk heb je een andere rol dan de rol die je thuis als vader of moeder hebt. Onbedoeld nemen wij de rollen mee in andere situaties, waar de paardencoaching je op kan wijzen.
  • Missie | Coaching met het paard zal je helpen inzicht geven in jouw persoonlijke missies. Weet je precies wat je wilt? Dan zal het paard je volgen. Terwijl het paard een andere weg zal belopen als jij nog twijfelt over deze missie.

Is paardencoaching ook voor mij?

Paardencoaching kan ieder helpen. Je hoeft niet direct een band of een voorliefde voor paarden hebben. Voor zowel individuen als voor groepen kan de paardencoaching jou verder helpen.

Individueel kan het jou helpen met het verwerking van trauma’s, doelen te bereiken of relaties beter begrijpen. De coaching kan bijvoorbeeld bijdragen bij het beteren van de liefdesrelatie met je partner. Maar ook kan het helpen om de band met je kind te verbeteren.  Ook voor teams is het een toegevoegde waarde. De paardencoaching helpt bij samenwerking, inzicht krijgen in elkaars kwaliteiten en het versterken van de saamhorigheid. Daarnaast is de coaching met paarden een veel ingezette therapie voor mensen met lichtere of zwaardere beperking. Door de aandacht die het paard tijdens de coaching geeft aan de persoon, zal degene de aandacht van het paard voelen. Dit heeft ook een directe invloed op het dagelijks leven, waardoor relaties met zowel familie als begeleidend personeel verbeteren. 

Benieuwd wat paardencoaching voor jou kan betekenen? Op InnerQi.nl vind je meer informatie over de paardencoaching en kan er geheel vrijblijvend een afspraak gemaakt worden.