Slaappillen
Producten

Melatonine en Zolpidem: werken slaappillen nu echt?

Na een vermoeiende dag wil je gewoon op je bed ploffen en uitrusten. Sommige mensen vallen in slaap van zodra hun hoofd het kussen raakt. Maar voor anderen kan in slaap vallen een uitdaging zijn.

Slapeloosheid betekent dat je moeite hebt om in slaap te vallen of in slaap te blijven, of zelfs beide. Als je af en toe slapeloosheid ervaart, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken – bijna iedereen heeft wel eens moeite om te slapen. Als je echter regelmatig moeite hebt om in slaap te vallen of te blijven, kun je besluiten om medische hulp in te roepen.

Slaapmedicatie kan voor een redding zorgen. En als je slaapmiddelen spaarzaam gebruikt, kunnen ze je helpen om de slaap te krijgen die je nodig hebt. Langdurig gebruik wordt echter niet aanbevolen.

Er zijn veel soorten slaapmiddelen. De meeste populaire slaapillen – melatonine en zolpidem – bespreken we in dit artikel.

Wat is Melatonine?

Melatonine is een hormoon dat helpt bij het beheersen van je dagelijkse slaap- en ontwaakschema. Veel mensen gebruiken receptvrije melatonine supplementen om hen te helpen in slaap te vallen. Deze worden beschouwd als natuurlijke slaapmiddelen en dus niet als geneesmiddelen.

Melatonine supplementen kunnen zeer gunstig zijn als je bepaalde slaapstoornissen hebt, zoals:

  • Een Jetlag. Jetlag kan optreden wanneer je snel van de ene naar de andere tijdzone reist. Het kan slaapstoornissen, indigestie of vermoeidheid veroorzaken. Melatonine supplementen kunnen deze symptomen verminderen en de slaap verbeteren tijdens of na het reizen tussen de verschillende tijdzones.
  • Een slaapstoornis door nachtdiensten. Als je in een late dienst werkt, loop je mogelijk risico op een slaapstoornis. Deze stoornis kan veel symptomen veroorzaken, zoals overmatige slaperigheid, slapeloosheid, gebrek aan energie of prikkelbaarheid. Melatonine supplementen kunnen je helpen een betere slaap te krijgen wanneer je dat wenst.
  • Slapeloosheid. Terwijl menig onderzoek er nog steeds niet over uit is of deze slaapmiddelen de tijd die nodig is om in slaap te vallen kunnen verminderen, of het makkelijker maken om in slaap te blijven, suggereert anekdotisch bewijs dat sommige mensen met slapeloosheid ze nuttig vinden.

Wat is Zolpidem?

Zolpidem, ook wel bekend onder zijn merknaam Ambien, vertraagt de activiteit in de hersenen, waardoor het mensen helpt slapen. De tabletten met onmiddellijke afgifte werken snel waardoor je meteen in slaap valt. De versie met verlengde afgifte werk in 2 fases – de eerste helpt je in slaap te vallen, en de tweede lost langzaam op om je te helpen in slaap te blijven.

Zolpidem biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Snelle werking – over het algemeen binnen 30 minuten.
  • Studies hebben bevestigd dat zolpidem kan helpen bij het in gang zetten van het slaapproces
  • Slaapproblemen verbeteren vaak al binnen 7 tot 10 dagen na het innemen van deze tabletten

Als je deze slaaptabletten juist gebruikt, kan zolpidem een geweldige optie zijn als je op zoek bent naar een medicatie die je op korte termijn kan helpen om je tijdelijke slapeloosheid te overwinnen.

Slaaptabletten kopen: consulteer een arts

Het is belangrijk om een plan op te stellen met je zorgverlener voordat je een slaapmiddel gaat gebruiken.

Je arts kan bepalen of je slapeloosheid daadwerkelijk wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, zoals daar is slaapapneu. Daarenboven kan hij je ook helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan en ervoor zorgen dat u de juiste slaapmiddelen kopen en gebruiken gaat.