ergotherapie
Fysio

Ergotherapie bij chronische aandoeningen

Mensen met chronische aandoeningen hebben vaak erg veel ongemak zoals pijn en beperkingen bij het verrichten van dagelijkse handelingen. Soms kan ergotherapie daarbij helpen. Een ergotherapeut begeleidt de patiënt en helpt hem of haar bij het leren omgaan met een beperking of chronische ziekte. Daarnaast kan de ergotherapeut ook bepaalde hulpmiddelen introduceren die het leven van iemand met een ziekte of beperking een stuk aangenamer maken. 

De juiste hulpmiddelen

Iemand die niet of moeilijk kan lopen heeft een rolstoel nodig. Maar niet zomaar een rolstoel. Een ergotherapeut geeft advies over de specificaties waar deze rolstoel aan moet voldoen. Daar kunnen flinke verschillen in zitten per patiënt. Iemand die graag zelfstandig naar buiten gaat is gebaat bij een scootmobiel. Iemand die alleen met hulp buiten komt heeft meer aan een lichtgewicht rolstoel die gemakkelijk door de begeleider kan worden geduwd. Verder is het belangrijk dat de gebruiker comfortabel kan zitten en dat indien nodig ook de armen en het hoofd goed worden ondersteund. Een rolstoel met een boodschappennet is handig als de gebruiker nog zelfstandig boodschappen doet. 

Hulp bij dagelijkse dingen

Het kan heel frustrerend zijn als je bepaalde dagelijkse handelingen zoals aankleden, naar het toilet gaan of douchen niet meer zelf kunt. Een ergotherapeut kan hierbij helpen. Soms kan door middel van training vooruitgang worden geboekt. Dit is bijvoorbeeld het geval na een hersenbloeding. Soms kunnen bepaalde vaardigheden dan weer worden getraind en aangeleerd. Als dat niet lukt of niet helemaal, dan kunnen hulpmiddelen uitkomst bieden. Voor vrijwel alle algemene dagelijkse levensbehoeften, ook wel afgekort tot ADL, zijn handige hulpjes beschikbaar. Een hulpmiddel om een pen vast te houden, om makkelijker te eten of te drinken of om zaken van de grond op te rapen. 

Wie betaalt de hulp van de ergotherapeut?

De kosten voor een consult door een ergotherapeut worden vrijwel altijd vergoed door de zorgverzekering. Dit geldt ook voor veel hulpmiddelen. Voor woningaanpassingen of het in bruikleen krijgen van een rolstoel of scootmobiel kun je een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Deze wordt uitgevoerd door gemeenten, soms uitbesteed aan een regionale sociale dienst. Een medewerker, vaak een ergotherapeut, komt dan bij je langs om te bespreken welke hulpmiddelen of aanpassingen nodig zijn.