argan olire
Uiterlijk

De moderne productie van arganolie

Arganolie, ook wel bekend als “vloeibaar goud,” is een kostbare olie die wordt gewonnen uit de zaden van de arganboom, die alleen in bepaalde regio’s van Marokko groeit. Hoewel de productie van arganolie diep geworteld is in eeuwenoude tradities, heeft de moderne technologie een belangrijke rol gespeeld bij het efficiënter maken van het productieproces.

Stap 1: oogsten van de arganzaden

Het proces begint met het oogsten van arganzaden. Dit gebeurt nog steeds op de traditionele manier, waarbij lokale Berbervrouwen de arganvruchten met de hand plukken en de noten uit de vruchten halen. Dit ambachtelijke aspect van de productie is essentieel omdat het lokale gemeenschappen ondersteunt en werkgelegenheid biedt aan vrouwen in de regio.

Stap 2: ontpulpen van de zaden

Eenmaal verzameld, worden de arganzaden ontpit om de olie te kunnen extraheren. Moderne technologie heeft het ontpulpproces aanzienlijk versneld. Machines kunnen nu snel en efficiënt de noten kraken en de zaden scheiden van de schalen. Dit heeft de productiecapaciteit verhoogd en tegelijkertijd de arbeidsintensiteit verminderd.

Stap 3: mechanische persing

Na het ontpulpen worden de arganzaden mechanisch geperst om de olie te extraheren. Dit gebeurt met behulp van hydraulische persen die de olie voorzichtig uit de zaden persen. Het gebruik van moderne persmachines zorgt voor een hogere opbrengst aan olie en verbetert de kwaliteit van het eindproduct.

Stap 4: filtratie en zuivering

De ruwe arganolie die na het persen wordt verkregen, wordt vervolgens gefilterd om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Moderne filtertechnieken zorgen ervoor dat de olie schoon en puur blijft.

Stap 5: opslag en verpakking

De laatste stap omvat het opslaan en verpakken van de arganolie. De olie wordt bewaard in donkere, luchtdichte containers om de houdbaarheid te verlengen en de olie te beschermen tegen oxidatie. Moderne verpakkingsmethoden zorgen ervoor dat de olie haar kwaliteit behoudt tot ze bij de consument komt. Hoewel moderne technologie een rol speelt in de productie van arganolie, is het belangrijk op te merken dat traditionele waarden en ambachtelijke methoden nog steeds centraal staan in dit proces. De samenwerking tussen oude tradities en hedendaagse efficiëntie heeft arganolie wereldwijd populair gemaakt, niet alleen vanwege de voordelen voor de huid en het haar, maar ook vanwege de positieve impact op de lokale Marokkaanse gemeenschappen.