Zorg
Zorg

Alles over terminale en palliatieve zorg

Zorg

Terminale zorg en palliatieve zorg zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt en ook voor dezelfde soort zorg wordt aangezien. Dit misverstand komt omdat de zorg op elkaar lijkt, maar er zit wel degelijk verschil tussen palliatieve zorg en terminale zorg. In dit artikel kunt u het verschil lezen tussen de twee.

Wat is terminale zorg?

Terminale zorg is voor patiënten waarvan hun levensverwachting is bepaald voor drie maanden of minder. Bij terminale zorg worden nare ziekteverschijnselen verzacht zoals pijn, jeuk en benauwdheid. Dit zorgt ervoor dat de patiënt zijn of haar laatste maanden met minder pijnlijke klachten kan doorkomen. Naast fysieke pijn wordt er ook zorg aangeboden voor mentale klachten. Dit kunnen klachten zijn zoals depressief zijn of het hebben van angst. Daarnaast worden er nog maatregelen genomen om de laatste fase voor de patiënt het best mogelijk te laten verlopen.

Wat is palliatieve zorg?

Het doel van palliatieve zorg is niet het genezen van patiënten. Dit is omdat deze zorg wordt toegepast wanneer de patiënt niet meer genezen kan worden. Het wil echter niet zeggen dat de patiënte aan deze ziekte komt te overlijden op dezelfde termijn als bij terminale zorg. Palliatieve zorg gaat namelijk om het geven van een goede kwaliteit van leven. Hierbij zijn de wensen en behoeften van de patiënt leidend in het bieden van de zorg. Hiermee wordt voornamelijk geprobeerd om klachten verlichten en ongemakken te voorkomen.

Het daadwerkelijke verschil

Er zijn dus ook daadwerkelijk overeenkomsten tussen terminale en palliatieve zorg. Beide proberen klachten te verlichten en de wensen van de patiënt te vervullen. Het grootste verschil zit hem achter in de fase van leven. De palliatieve fase duurt vele malen langer dan de terminale fase. De palliatieve fase kan soms zelfs nog jaren duren terwijl bij terminale zorg de patiënt echt in zijn allerlaatste levensfase is aangebroken.

Zorg nodig?

Heeft u iemand in uw directe omgeving die terminale zorg of palliatieve zorg nodig heeft? Neem dan contact op met uw zorginstantie.