4 Medische verklaringen voor een dikke buik
Als je vaak last hebt van een dikke buik, is hier misschien een medische verklaring voor. Een opgeblazen gevoel is natuurlijk nooit fijn. Lees hier welke oorzaken een dikke buik kan helpen en wat je hieraan kunt doen.
- Voedselintoleranties
Verschillende voedselintoleranties kunnen leiden tot een opgezette en dikke buik. Denk bijvoorbeeld aan coeliakie, waarbij je geen gluten mag eten, of een lactose intolerantie. Gelukkig is dit relatief makkelijk te verhelpen. Als je stopt met het eten en drinken van producten waar je niet goed tegen kunt, zal de dikke buik vanzelf verdwijnen.
- Gastropresse
Gastropresse is een vervelende aandoening waarbij de zenuwen die zorgen voor maagbewegingen, niet goed meer werken. Hierdoor gaat de spijsvertering veel trager dan normaal. Vermoed je dat je hier last van kunt hebben? Ga dan even langs de dokter.
- Maaginfecties
Een maaginfectie gaat vaak gepaard met misselijkheid, diarree en buikpijn. Een maaginfectie kan door verschillende bacteriën ontstaan, maar gaat gelukkig meestal na een paar dagen vanzelf over.
- Vocht vasthouden
Een dikke buik kan ook komen doordat je lichaam veel vocht vasthoudt. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals schommelingen in je hormoonspiegel of te zout voedsel. Het kan echter ook een ernstigere oorzaak hebben, zoals nierfalen. Raadpleeg daarom een arts als de opgeblazen buik lang aanhoudt.
Naar de dokter?
Er zijn erg veel verklaringen voor een opgezette buik. Sommige van deze verklaringen zijn vrij onschuldig, terwijl andere verklaringen een stuk serieuzer zijn. Ga bij twijfel daarom altijd langs de dokter zodat zij kunnen onderzoeken wat er precies aan de hand is.